Gäst på begravning

Klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Även när det inte finns några uttalade krav om begravnings­klädsel, kan det dock kännas bra att klä upp sig. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande med de anhöriga. Män har ofta mörk kostym, vit skjorta och svart slips. De som tillhör familjen kan även ha vit slips. Kvinnor har ofta mörk dräkt, klänning eller kjol med mörka strumpor eller mörka byxor och en diskret mörk överdel.

När det står ”valfri klädsel” i annonsen innebär det att gästernas klädsel är just valfri. Det innebär att det kan vara stor variation mellan hur gästerna klär sig, både vad gäller färgval och hur formellt man är klädd.

När det däremot står ”ljus klädsel” eller ”sorgklädsel undanbedes” i annonsen betyder det explicit att de anhöriga önskar att gästerna inte är klädda i svart utan i ljusa färger. Hur formellt man är klädd kan däremot fortfarande variera.

Barn kan alltid ha sina vanliga finkläder, oavsett färg.

Sorgband har varit borta en tid för att åter börja användas. För att markera att man har sorg finns ett sorgband att fästa på blus, kavaj eller rockslag som en hjälp för en själv och till dem man möter. Sorgbandet signalerar ”jag har sorg, därför kan jag vara lite skör just nu”. Detta lilla sorgband fästs med en pin med en fågelsymbol.

I vår butik på Norrgatan kan du köpa svarta och vita slipsar, samt sorgband.

Placering i ceremonilokalen

Vid begravningar sitter de närmast anhöriga och släktingar i regel på ena sidan av lokalen, och övriga gäster på motsatta sidan. Avvikelser kan förekomma av olika skäl – både praktiska och traditionsbundna. Ibland kan det vara nödvändigt att reservera platser i lokalen om det finns särskilda skäl till detta.

När det är en begravning med avslut i kyrka/lokal där avskedet sker inne (inte utomhus vid en grav) börjar familjen som sitter längst fram med att gå fram till kistan och lägga sin handblomma och ta sitt farväl, och sedan fyller övriga gäster på. Begravningsbyråns representant hjälper till med att visa till rätta.

När skall man komma till begravningen?

Det kan vara svårt att veta hur dags man som gäst ska komma till ceremonilokalen innan en begravning. Ett riktmärke kan vara att man bör vara på plats senast 15 minuter innan begravningen börjar. Om man förväntar sig att det blir väldigt många gäster bör man komma ännu tidigare för att hinna hänga av sig ytterkläder och hitta sin plats i lokalen.

Tal och fotografering

Tal på begravningar kan ha mycket olika karaktär beroende på om de hålls i ceremonilokalen eller vid minnesstunden. De tal som hålls i ceremonilokalen eller vid graven har ofta en mer formell framtoning och bör vara kortfattade. Tal vid minnesstunden kan mer ha karaktären av vardagsberättelser som speglar den avlidnes personlighet och intressen. Läser du från manuskript kan en kopia av talet vara ett fint minne för de närmaste.

Att fotografera möter som regel inget hinder, förutsatt att de anhöriga inte har något att invända. Man brukar dock rekommendera att inte fotografera under själva ceremonin. Rådgör med begravningsbyråns representant. Vid filmning och/eller ljudupptagning skall detta förankras även med upplåtaren av lokalen. Nu när mobiltelefoner med kamera är en självklarhet för många är det extra viktigt att tänka på hur man delar med sig av bilder på olika sociala medier så att ingen av de anhöriga tar illa upp.

Barn på begravningen

Att få gå på en begravning kan betyda minst lika mycket för ett barn som för oss vuxna. Man skall inte tvinga ett barn att gå på begravning, men det finns goda skäl att inte direkt godta ett nej. Detta gäller som regel även mycket små barn. Var noga med förberedelserna och berätta vad som kommer att hända. Tänk på att vara i ceremonilokalen i god tid för att barnet eller barnen skall kunna bekanta sig med rummet. Begravningsbyråns representant svarar gärna på de frågor barnet kan ha, i mån av tid.

Minnesstund

Att tillsammans få minnas den avlidne över en bit mat eller en kopp kaffe efter begravningsakten kan bli ett fint tillfälle av gemenskap där man finner styrka i sorgen hos varandra. För att underlätta för de anhöriga gör man ofta anmälan till minnesstunden hos begravningsbyrån. Önskemål om detta brukar anges i dödsannonsen. Vid anmälan är det viktigt att komma ihåg att notera om man har någon specialkost eller matallergi.

Minnesgåva

Det är vanligt att de anhöriga i dödsannonsen hänvisar till en speciell fond dit man kan skänka en minnesgåva för att hedra minnet av den döde. Det enklaste är oftast att gå in på den aktuella fondens hemsida och skänka gåvan via den, alternativt ringa fondens gåvotelefonnummer. Som ett bevis på gåvan som skänkts sänder fonden ett minnesblad till de anhöriga – ofta via begravningsbyrån – där det står vem eller vilka som har skänkt pengar.

Blommor

Att kondolera innebär att man uttrycker sitt deltagande till de anhöriga över någon som avlidit. Man kan framföra sina kondoleanser personligen, med ett kort eller blommor som skickas hem till de anhöriga. En blomma blir ett konkret bevis på den omtanke man vill visa och kan betyda mycket för den som sörjer.

Som en sista hälsning till den avlidna kan man beställa till exempel en bukett eller en krans – gärna med ett band eller ett kort – som arrangeras runt kistan. Efter begravningsakten läggs sedan blommorna ut på graven, alternativt på kyrkogårdens kransgård. Beställ blommorna i god tid genom vår florist eller direkt hos en blomsterhandlare. Vid avskedet under begravningsakten är det brukligt att man lägger en handbukett, s.k. handblomma. Många gånger består en handblomma av en röd ros med en kvist, men det finns inga regler utan man kan lika gärna plocka en blomma i trädgården om man vill, eller välja en blomma som betydde särskilt mycket för den avlidne. Man kan antingen ta med sig handblomman själv till begravningen eller beställa den hos oss